MIND Ypsilon Kennissessie: ‘Menslievend en aandachtig, zo hoort zorg te zijn’

‘Diep van binnen, in ons hart en in ons hoofd, weten we allemaal best wat goede zorg is.’

Menslievende, aandachtige zorg. Daarover gaat de achtste gratis online kennissessie die MIND Ypsilon organiseert voor leden en geïnteresseerden op donderdag 28 oktober van 19.30 tot 21.00 uur. In deze kennissessie, ontvangt Jan Zandijk (oud-voorzitter van Ypsilon, vrijwilliger en broer-van) Andries Baart.

Prof. dr. Andries Baart, inmiddels met emeritaat, wordt gezien als een grootmeester in menslievende zorg en scoort bij elk evenement van Ypsilon structureel veel waardering. Steeds opnieuw lukt het de hoogleraar om Ypsilonleden in het hart te raken met ogenschijnlijk eenvoudige observaties en redeneringen. De verwachting is dat ook nu de digitale zaal wel weer eens te klein zou kunnen zijn, dus geef je snel op voor deze gratis online sessie.

Voor Andries Baart staat de inhoud van de zorg voorop en heeft de hulpverlener maar één taak: aansluiten bij de patiënt en zijn naaste. Dat zien we terug in de presentiebenadering, waarvan hij de grondlegger is. Present zijn, ‘er’ zijn, met aandacht voor de ander. Dat is geen methode, geen truc, maar gaat over aansluiten bij de leefwereld van de mens die zorg nodig heeft. Aansluiten betekent dat je begrip opbrengt voor diens situatie, dat je solidair bent, dat voor jou telt wat hem pijn doet en stoppen moet en dat je vanuit dát gezichtspunt doet wat gedaan moet worden.

Ypsilonleden, naasten, cliënten, hulpverleners in de ggz en het sociaal domein en andere geïnteresseerden zijn van harte welkom om deel te nemen aan deze gratis Kennissessie.

Na de kennissessie kun je de handvatten, tips en achtergrondinformatie teruglezen in de ‘thema-publicatie’, die elke deelnemer krijgt toegestuurd.

Klik hier voor meer informatie en om je aan te melden.

MIND Ypsilon organiseert in 2021 samen met haar regionale afdelingen een serie online kennissessies over elke keer een ander onderwerp. Bij elke kennissessie hoort een thema-publicatie met achtergrondinformatie en verdieping.
Kijk op www.ypsilon.org/kennissessie voor informatie, aanmelden en voor de Themapublicaties.

ANBI logo