U bent hier:
  1. home
  2.  > actueel
  3.  > corona

Coronavirus: steun voor familie en naasten

In tijden van crisis hebben we meer behoefte aan verbondenheid dan anders. Want we zijn bezorgd. Over onze eigen gezondheid en die van onze naaste; over het wegvallen van zorg, begeleiding en dagbesteding; over de moeilijker wordende sociale contacten. Ypsilon denkt met je mee. Ga direct naar:

Nieuws

Panelonderzoeken door Trimbos en MIND

13 mei - Het Trimbos-instituut en MIND hebben beide eind april een panelonderzoek gedaan naar de gevolgen van corona en de genomen maatregelen voor mensen die al voor de crisis te maken hadden met psychische klachten. Wat blijkt? Panelleden geven aan meer psychische klachten te ervaren. Bij twee op de drie personen is de zorg weggevallen of aangepast.en driekwart mist face-to-face contact.

Naasten geven aan een grote druk te ervaren. Drie op de vier voelt zich machteloos en 86% maakt zich grote zorgen over het welzijn van zijn dierbare. MIND pleit ervoor om oog te houden voor deze groep en ook hun te vragen welke hulp zij nodig hebben. 
Lees hier meer over het panelonderzoek van MIND
Lees hier meer over het panelonderzoek van het Trimbos-instituut

UPDATE QUARANTAINERACTIE: EERSTE TWEE CONTAINERS ZIJN BINNEN!

12 mei - Het is bijna niet geloven, maar we hebben in 1 dag ruim € 17.000,- opgehaald!!! 1000x dank aan iedereen die ons gesteund heeft, met een kleine of grote bijdrage, door berichten te delen of anderen erop te attenderen. Door jouw steun staan we nu op dit immense bedrag. Dank je wel!
Ons streven is om minimaal 3 Quarantainers te realiseren en hiervoor € 22.500,- op te halen. Doneren kan dus nog steeds!

Doneer nú voor onze Quarantaineractie! Klik hier...

Banner Quarantainer

 

Steun en advies

Een hart onder de riem #3

In een vlog vertelt vrijwilligster Hannie Boumans over haar zoon die al veel heeft meegemaakt en wat de coronamaatregelen met hun band doet. "We groeien steeds meer naar elkaar." Ook vertelt ze over de steun die ze altijd bij Ypsilon vond tijdens een crisistijd. “Ypsilon was er toen. En Ypsilon is er nog steeds.”

Een hart onder de riem #2

Caroline Mobach, vrijwilliger bij MIND Ypsilon in Zeeland, vertelt in haar vlog over de succesvolle digitale ledenbijeenkomst die ze organiseerde, wat ze het meest mist en hoe ze hiermee omgaat. “Ypsilonleden tonen al heel lang aan met elkaar veerkrachtig te zijn en die veerkracht die blijft ook onmisbaar. We zijn er voor jou. Jij bent er voor ons. We zijn er voor elkaar.”

Een hart onder de riem #1

Ypsilonvoorzitter Jan Zandijk vertelt hoe hij omgaat met de crisis en dat Ypsilon er voor jou is, óók nu! Alle leden hebben een mail met zijn persoonlijke boodschap ontvangen.

Telefonische adviesdienst

De telefonische adviesdienst van Ypsilon is gewoon bereikbaar. Van 10 tot 16 uur kun je bellen voor informatie of advies via (088) 000 21 20. Het kan iets drukker dan gewoonlijk zijn. Krijg je geen gehoor? Probeer het dan later nog eens. 

Veel mensen zijn noodgedwongen thuis en hebben weinig contact met anderen. Heb je behoefte aan een gesprek of een luisterend oor? Ook als je geen concrete vraag heeft kun je ons bellen. Wij zitten voor je klaar!

Adviesdienst online

Ook de adviesdienst online blijft bereikbaar. Stel je vraag per e-mail via adviesdienst@ypsilon.org
Meestal krijg je binnen 48 uur antwoord. Door de omstandigheden kan het ook hier iets langer duren.

Ypsilonvrijwilligers

In het hele land staan vrijwilligers van Ypsilon klaar om met je mee te denken en naar je te luisteren. Zij hebben kennis over wat er in jouw regio aan hulp voorhanden is. Hun contactgegevens staan in YN en op onze en/of jouw regionale website.

Blog

Onze voorzitter Jan Zandijk scheef een blog over deze moeilijke tijden.

MIND Korrelatie

Buiten onze openingstijden kun je bellen met de advieslijn van MIND Korrelatie. Op werkdagen bereikbaar van 9 tot 22 uur via (0900) 1450. Klik hier voor andere opties.

Mantelzorglijn

De Mantelzorglijn (030 - 760 60 55) van MantelzorgNL heeft een informatiepunt voor als je vragen hebt over mantelzorg.

Luisterlijn

Bij de Luisterlijn kun je dag en nacht terecht via telefoon, chat en mail.

Familievertrouwenspersonen  

De familievertrouwenspersonen staan ook tijdens de coronacrisis klaar voor naasten van mensen met psychiatrische en/of verslavingsproblemen. Je kunt bij hen terecht met vragen en problemen rond bezoek, verlof, gedwongen zorg en contact met behandelaars.
Hulp- en advieslijn: (0900) 333 2222 (10ct p/m) of kijk op www.familievertrouwenspersonen.nl

Top 10 tips voor mantelzorgers in coronatijd

Ypsilon, Labyrint-In Perspectief, MIND, MantelzorgNL, Movisie en het Trimbos-instituut maakten een top-10 met tips voor mantelzorgers om overeind te blijven. De tips gaan over afspraken met je naaste, de situatie met kinderen, jonge mantelzorgers, wat je kunt doen als jij zelf of je naaste ziek wordt, veiligheid, maar ook over plezier maken en goed voor jezelf zorgen. Een lijst met informatie en hulplijnen maakt de top-10 compleet.Klik hier voor het document.

Top 11 tips voor gemeenten

Daarnaast zijn er tips voor gemeenten. Want juist nu kunnen gemeenten, steunpunten mantelzorg en andere organisaties in het sociaal domein een belangrijke rol spelen in het ondersteunen van mantelzorgers-ggz. Om de druk in families te verminderen en ervoor te zorgen dat deze mantelzorgers overeind blijven in deze lastige periode. Ypsilon roept mensen op om met de tips in de hand gemeenten te bewegen zich juist in deze psychisch zware tijden sterk te maken voor mantelzorgers ggz. Klik hier voor de 11 tips.

 

Informatie

Informatie van de overheid

Mag ik nog op bezoek bij mijn familielid in de GGZ? Kan de ambulante behandeling van mijn naaste doorgaan?
De Rijksoverheid verzamelde vragen en antwoorden van patiënten en hun naasten over het coronavirus en de ggz. Lees hier de meest gestelde vragen. 

Richtlijn ggz en corona

De richtlijn ggz en corona geeft advies aan zorgverleners. Deze richtlijn is vorige week vernieuwd en wordt steeds aangepast aan de actualiteit. Wat betreft het omgaan met naasten in deze coronatijd gaat het over omgang met naasten, bezoek, crisis, suïcidaliteit, ontslag en dergelijke: 
…‘Het is in deze crisis voor patiënten en hun naasten vaak zwaar. Onzekerheden, het afzeggen van afspraken en het verplichte thuisblijven kunnen extra stress oproepen. Het is daarom belangrijk dat patiënten en hun naasten zo goed mogelijk worden geïnformeerd…’

…‘Het betrekken van naasten in de zorg voor cliënten met (risico op) suïcidaliteit is in de huidige coronacrisis meer dan ooit van belang. Zorgverleners staan letterlijk op grotere afstand en dat maakt de rol van naasten bij suïcidepreventie cruciaal (…) Probeer als behandelaar hierin samen met de patiënt en zijn naasten te streven naar maatwerk in de best passende vorm.’

Klik hier voor de richtlijn ggz en corona.

Ervaringen

Op de website Naasten in Kracht lees je de eerste corona-ervaringsverhalen. Mét tips wat we als naasten kunnen doen.

 

Activiteiten

Beeldbellen met je naasten

Je naaste niet alleen horen, maar ook zien? Bellen met beeld kan via computer, laptop, smartphone of tablet. Er bestaan hiervoor verschillende programma's en apps. Seniorweb zette de mogelijkheden op een rijtje. Klik hier voor het overzicht en instructie.

De Huiskamer van MIND: alternatief programma

Samen met Out of the Box heeft MIND een virtuele huiskamer ingericht. Ervaringsdeskundigen en experts beantwoorden hier vragen en voeren gesprekken. 
Ga hier naar de huiskamer van MIND.

N.B. De livestream is helaas tijdelijk gestopt vanwege bedreigingen door een persoon. In de tussentijd hebben MIND en Out of the Box TV samen een alternatief programma gecreëerd. 
In de videorubriek 'MIND bezoekt onze helden' vertellen ervaringsdeskundigen in het land hoe zij omgaan met deze gekke tijd. Ook zie je hier reportages over mooie inititieven die gestart zijn om elkaar door deze tijd heen te helpen. In de videorubriek 'Mind in beeld' worden medewerkers en partners van MIND geïnterviewd over hun vakkennis en eigen verhaal. Alle video's zijn te bekijken op het Youtube-kanaal van MIND

Wat te doen als je thuis zit?

GGZ Friesland verzamelde ideeën en tips om de dagen binnen door te komen. Klik hier voor de suggesties.

Bijeenkomsten in het land

Alle bijeenkomsten in het land, zowel die van Ypsilon als van andere organisaties gaan tot nader orde NIET door. 
Kijk op de agenda voor het laatste nieuws.

 

Wat doet Ypsilon?

Ypsilon komt op voor ggz-cliënten en hun naasten

Ypsilon overlegt samen met MIND met zorgaanbieders en beleidsmakers om ervoor te zorgen dat de ggz-zorg niet vergeten wordt. Een keer per week praten we met mensen van het ministerie, de ggz, politie en andere belangrijke partijen. We bespreken dan knelpunten en kijken hoe we die op kunnen lossen. Op de website van MIND vindt u wekelijks een update van wat er besproken is. 

Ypsilon schreef mee aan een brief van MIND aan de Tweede Kamer. Hierin vragen we aandacht voor de speciale positie van mensen met psychische problemen en hun naasten. In deze brief staat dat wij ons zorgen maken. Door de maatregelen om het coronavirus te stoppen valt veel zorg weg. Maar juist voor ggz-patiënten is het zo belangrijk is dat die doorgaat. Lees de brief hier en klik hier voor het nieuwsbericht hierover.

MIND Ypsilon in Kassa: Quarantainer bewijst dat ggz niet op slot hoeft

Op zaterdag 9 mei 2020 maakte TV-programma Kassa een uitzending over de gevolgen van corona voor mensen in de ggz. Tot de gevolgen behoren dat behandelingen gestopt zijn en dat mensen geen bezoek meer mogen ontvangen. Bert Stavenuiter, directeur van MIND Ypsilon, was in de uitzending aan het woord.


MIND Ypsilon-directeur Bert Stavenuiter sprak bij Kassa-TV
over de gevolgen van corona voor cliënten en naasten

Kijk hieronder de Kassa-uitzending van 28 maart terug ...


 

Nieuwsbericht

Ypsilon stuurt elke week een nieuwsbulletin over naasten en corona naar de abonnees van Ypsbul. Klik hier om naar het overzicht van nieuwsberichten te gaan. Klik hier om je hiervoor aan te melden.

Onze ervaringen delen

Voor de gesprekken met het ministerie willen we graag weten wat er speelt. Misschien kun je nu niet op bezoek gaan bij je naaste. Of ontstaan er andere problemen. We verzamelen alle ervaringen die samenhangen met deze coronacrisis. Laat ons weten waar je tegenaan loopt en stuur ons een mail.

 

Mooie voorbeelden

Altrecht: Quarantainer 

Bij een locatie van Altrecht in Utrecht is half april de eerste Quarantainer geplaatst. De Quarantainer is een container, met daarin twee compartimenten die door een glazen wand afgescheiden zijn van elkaar. In de container wordt er gecommuniceerd via een intercomsysteem en beide compartimenten hebben een eigen ingang. Na elke ontmoeting wordt de Quarantainer grondig gereinigd. Op deze manier kunnen geïsoleerde bewoners van zorginstellingen toch face-to-face contact hebben met familie. 
Klik hier voor het hele bericht.

GGZ Drenthe: partytenten voor veilig raambezoekje

Met twee partytenten creëerde de afdeling acute opname in Hoogeveen voor hun oudere patiënten een plek (met een veilige scheidingswand) om toch familieleden te kunnen ontvangen en spreken, met net dat beetje privacy die ieder mens nodig heeft. 
Lees hier het hele bericht.

sluit venster